2020 Coronatider

Vi hade planerat segla till Danmark, Tyskland och gå staande mast route genom Nederländerna. Men det kom en pandemi emellan, Covid 19. Alla gränser stängdes och vi var hänvisade till Sverige.

Det blev en segling längs svensk kust Göteborg – Svinninge och tillbaka. Här kommer några utdrag ur loggboken.

9 maj sjösättning

21 maj lämnar vi Trollhättan. Jan och Annika möter upp nedanför slusstrappan i Trollhättan. Jan fyller 71 idag så blev det lite firande på behörigt corona-avstånd från varandra.

Gamla slusstrappan i Trollhättan

24 maj var vi på Vrångö. På rekommendation gick vi en vacker vandringsled på ön. Vi träffade ingen och tur var väl det. För några veckor efter besöket läste vi om ett corona-utbrott hade startat just den dagen vi var där. Det var några körer som var på besök på ön. Det rapporteras att en fjärdedel av öns befolkning fått symtom.

26 maj. I Träslövsläge låg vi vid Joels brygga 2 meter från restaurangen. Den var visserligen inte öppen. Men vad gjorde det när man fick tag på nyfångade kräftor från en fiskebåt.

29 maj i Skanör. Trots corona-tider är det OK att danskarna fritidsseglar till Sverige i helgerna för att sedan återvända till Danmark. Men vi får inte segla till danska hamnar. ???

Skanör hamn

2 juni. “Utklippan är Sveriges sydostligaste ögrupp och består av öarna Norraskär och Södraskär. Södraskär är även fyrplats. Ögruppen, som tillhör Torhamns socken och Karlskrona kommun i Blekinge, är sedan 1988 naturreservat.

Utklippans gästhamn

5 juni. Vad passar väl bättre än en GAMMEL DANSK och några smörrebröd idag på Danmarks nationaldag.

6 juni. Nationaldagen var blöt. Det regnade hela dagen. Och på grund av corona firades 70-årsdagen utan gäster.

13 juni på Rågö. Rågö, ett naturreservat utanför Loftahammar. En ö med många naturvärden. Sandstränder, vandringsstigar, restaurang och kor.

Rågö

Midsommar i Skanssundet. Det blev ett enkelt midsommarfirande. Restaurangbesök tillsammans med Berit och Matthew.

21 juni. Ett besök på Öja, eller Landsort som ön ofta kallas.

På öns södra del kan man promenera i genuin skärgårdsbebyggelse. En kort promenad från byn ligger Sveriges äldsta fyr byggd av svenskar och är från 1670. (Kullens fyr i Skåne är från 1561 men var då en del av Danmark.)

Från byn Storhamn i söder utgår lotsarna för lotsning i området. Här finns också en liten pub och butik. Och så här i coronatider är det skyltat om att hålla avstånd och turnummer för att gå in i butiken en i taget. Allt för att förhindra smitta. Det finns ett tragiskt kapitel i öns historia då pesten härjade 1710. Av församlingens knappa 300 personer dog 79. Många av dem är begravda på den pestkyrkogård som finns på ön.

26 juni. Nu har vi kommit halvvägs på vår segling denna säsong. Till Svinninge strax norr om Vaxholm. Här bor Maria, Johan, Ines och Sigge. Vi träffade dem och Cecilia och Clara på badstranden. Riktigt varmt både i luften och vattnet. Kvällen avslutades med grillning vid den fasta grillplatsen på stranden. Det råder eldningsförbud, men grilla på iordningställda grillplatser är undantagna.

Nu är vi på väg söderut

18 juli på Hasselö  i Tjust skärgård, mitt emellan Västervik och Loftahammar i norra Småland. Ön är tillsammans med grannön och naturreservatet Sladö två av skärgårdens mest levande öar. Förbundna med en liten bro sträcker de sig nio km genom omväxlande natur – från lummig lövskog och karg tallskog till ängsmark och kala klippor mot öppen horisont. Här finns också en populär sandstrand vid “Hasselö strand”. Där finns butik, restaurang, kanot och cykeluthyrning mm. Hit kommer turister från Västervik och Loftahammar med badgäster soliga sommardagar.

Det finns även en minigolfbana som vi nyttjade. Linnea blev överlägsen vinnare.

Linnea överlägsen vinnare.

27 juli. Varmt i Åhus var det varmt och långa köer till de ställen som sålde glass.

I Åhus tillverkas Absolut Vodka, som har blivit den svenska livsmedelsexportens flaggskepp. Absolut lanserades 1879 av Lars Olsson Smith, då under namnet Absolut Rent Brännvin. Namnet Absolut Vodka lanserades 1979. Det tillverkas cirka 600 000 flaskor varje dag.

2 augusti. Mölle. Vi var uppe på Grand Hotell och tog en drink på deras uteservering med utsikt över Mölle, hamnen, havet och Danmark.

Utsikt över Mölle hamn från Grand Hotell, Mölle.

Mölle är en av Sveriges äldsta turistorter. I slutet av 1800-talet flyttade synden in och Mölle hamnade på världskartan. Då började män och kvinnor bada tillsammans i Mölle. Danskar och tyskar vallfärdade till Mölle för att få en skymt av synden. Och när järnvägen kom till Mölle 1910 gick det direkttåg från Berlin och via Paris och London kom också en mängd fransmän och britter. Bara med tåg anlände runt 50 000 badgäster det året.

Men idag fick vi inte någon skymt av synden. Vi såg inte till några badande. Inte heller några tyskar, britter eller fransmän. (Beroende på corona?)

4 augusti. Skrea strand, en 2 km lång sandstrand med höga sanddyner hela vägen och en badbrygga som är 250 meter lång. Så det blev ett besök där. Hälften av Magdas besättning badade.

Skrea strand, Falkenberg.

Fin segling

Sydlig vind 5 – 6 m/s och sol. Perfekt för segling norrut. 

9 augusti. Ett besök på restaurang Bryggvingen på Lyr

Bryggvingen, Lyr

11 augusti. Hållö. Ön ligger något söder om Smögen. Hela ön och kringliggande öar är ett 292 hektar stort naturreservat, Hållöarkipelagen. På ön står Hållö fyr, som är Bohusläns äldsta. Den tändes 1842.

Hållö fyr.

15 augusti. Vinga

Vinga fyr, båk och gamla lotsutkik.

16 augusti. Dags att avsluta säsongen. Lite tidigt kanske. Men det är mer än tre månader i båten.

Slussning i Ströms sluss, Lilla Edet