En dag på Hållö

Väjern – Smögen – Härmanö. 19 M

I Väjern hade vi hunnit prata med en del i hamnen. De tyckte Hållö var väl värt ett besök och de var ofta där, men inte i egen båt. De tog turbåten ut istället. Och även hamnbeskrivningar beskriver svårigheter och trängsel i den lilla hamnen. Så vi gick till Smögen och la Magda där och tog sedan Hållöfärjan till Hållö

Hållö ligger något söder om Smögen. Hela ön och kringliggande öar är ett 292 hektar stort naturreservat, Hållöarkipelagen. På ön står Hållö fyr, som är Bohusläns äldsta. Den tändes 1842.

Hållö fyr.

Vi var och kollade “hamnen”. Det var trångt! Så beslutet att ta Hållöfärjan kändes rätt.

Hållö hamn

Hållöns nakna bohusgranits mjuka rundning bär på många spår från den senaste inlandsisen i form av isräfflor, rännor och skärtråg. Det finns även jättegrytor på ön.

Slätte hälla. Det har legat lika stora stenblock på den släta ytan i förgrunden som dem bortom den släta ytan.

De mycket flata hällarna vid Slätte Hälla och blockramlet i Kålhagsklyftan är ett väl synligt bevis på hur naturens mäktiga krafter under årtusenden har förändrat Hållö. Det stora antalet större och mindre stenblock bildade en gång ett sammanhängande skikt ovanpå den del av Slätte Hälla som inlandsisen inte har påverkat. Återkommande frostsprängningar, brottsjöar och vågor har under årens lopp bearbetat och flyttat stenblocken. Nu ligger de som gigantiska pusselbitar i klyftan.

Här ser vi några av de stenblock som “ramlat” en bit ner i Kålhagsklyftan

På Hållö finns flera badställen, Populärast är Marmorbassängen som ligger på öns västra sida. Vattnet där är väldigt fint, turkosblått och klart. Fina släta hällar att ligga på och stege för att ta sig upp efter badet.

Marmorbassängen med sitt turkosblåa vatten.
Ljung, Hållö.

Efter besöket på Hållö tog vi oss till ankringsviken ost om Härmanö.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.