Håskö

Det vi i dagligt tal kallar Håskö är egentligen två större öar – Håskö och Lisselö – Håskö norr om hamnviken och Lisselö söder om.

Ön i sig erbjuder fin skärgårdsmiljö och vacker natur med stora gamla ekar och ängar. Det finns en mängd gamla ekar, en del ihåliga. Det är säkert en fin miljö för många småkryp. Här borde finnas ekoxe, men vi såg inga.

En av de större ekarna med 4,9 m i omkrets.

Här finns ett av Östergötland sista orörda skärgårdshemman. Här bedrivs fiske, djurhållning och skogsbruk. Förutom Håskö och Lisselö ingår ett antal småöar i hemmanet, som omfattar ca 200 hektar.

Under framför allt de senaste 10 åren har antalet besökare, främst båtturister ökat kraftigt och för att möta detta ökande intresse har turistservice blivit en stor verksamhetsgren. Bryggan har byggts ut och på den finns både bastu och badtunna.

Viken kantas av fina runda klippor, som är perfekta att sola på och bada från. Och vill man inte ligga vid bryggan så finns en kryssarklubbsboj i viken och i övrigt gott om ankringsutrymme för friankring eller mot en klipphäll.

Håskö/Lisselö är privatägda. Ägarna bor på Håskö året runt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.