Öja, Landsort

Till Öja, eller Landsort som ön ofta kallas, i Stockholms södra skärgård kommer många seglare och båtturister varje år. Gästhamnen ligger på norra delen av ön, Norrhamn. Förutom gästhamn finns ett kafé och lite livsmedel. Man kan även hyra stuga här.

Albert Holm (1848 – 1939)

Albert Holm var Överlots på Landsort och engagerad i allt som rörde Öja. Ena av de saker han drev var byggandet av en väg mellan lotssamhället på södra änden av ön till den norra där man hade betesmarker. Och det var den vägen vi vandrade cirka tre kilometer till öns södra del.

På öns södra del kan man promenera i genuin skärgårdsbebyggelse. En kort promenad från byn ligger Sveriges äldsta fyr byggd av svenskar och är från 1670. (Kullens fyr i Skåne är från 1561 men var då en del av Danmark.)

Lotsstationen på Öja

Från byn Storhamn i söder utgår lotsarna för lotsning i området. Här finns också en liten pub och butik. Och så här i coronatider är det skyltat om att hålla avstånd och turnummer för att gå in i butiken en i taget. Allt för att förhindra smitta. Det finns ett tragiskt kapitel i öns historia då pesten härjade 1710. Av församlingens knappa 300 personer dog 79. Många av dem är begravda på den pestkyrkogård som finns på ön.

Saltboden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.