Ombo öar, skärgård i miniatyr i norra Vättern

Idag blev det en kort segling från Karlsborg till Ombo öar. Till en början var det svag sydlig vind, så jag trodde det skulle ta några timmar. Men vinden ökade och efter en halvtimme var vinden uppe i 9 m/s, så jag var snart framme vid Ombo öar.

De fem bergiga öarna, med ett dramatiskt utseende, har oregelbunden strandkontur och lodräta bergskanter ner i vattnet. Här finns naturhamnar i form av vikar och laguner med lerbotten. På öarna dominerar upp till 300 år gammal och delvis urskogsliknande hällmarkstallskog med renlavsmattor.

Området mellan Ombo öar och fastlandet kallas Djäknesundet. Djäknesundet ligger i Valeklevens naturreservat. Också här finns hällmarkstallskog på bergspartier som skjuter ut i Vättern. Terrängen är starkt sönderskuren med många möjligheter att bada för de som gillar kallt vatten från klipporna eller vid sandstranden där Djäknebäcken mynnar ut. Vid Djäknesundet finns också en bra brygga med iordningställda grillplatser.
Ikväll var vi fyra båtar vid bryggan. Svea och Nikoline från Motala, En motorbåt från Vadstena och så Magda. Nikoline är numera en X-yacht, men skepparen densamme

Tre båtar vid bryggan. Nikoline kom något senare.

2 svar på ”Ombo öar, skärgård i miniatyr i norra Vättern”

  1. Fint på våren också. Jag minns några skridskoturer i området som underbart trevliga. God fortsättning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.