2018 Shetlandsöarna

Kryssarklubben anordnade en eskader till Shetland med start i Skagen, Danmark, 10 juli. Vi seglade via Norge och kom till Lerwick, Shetland den 16 juli. Eskadern avslutades i Lerwick. Vi var kvar på Shetlandsöarna ytterligare två veckor och lämnade Shetland 3 augusti.

På väg till Shetland
Lerwicks hamn

Cirka 5000 båtar lägger till i Lerwicks hamn årligen, varav cirka 100 kryssningsfartyg. Meravigilia (bilden) är världens fjärde största kryssningsfartyg med sina 4500 passagerare och 1500 i besättningen.

Några bilder från Lerwick. Perez bostad nederst till höger.

Turismen i Shetland har ökat kraftigt på grund av den populära TV-serien “Shetland” med Perez som huvudperson. Det pågick inspelning under de veckor vi var där.

Puben The Lounge

“The Lounge” är en populär pub i Lerwick. Särskilt onsdagar då besökare tar med egna instrument och står för underhållningen. Även Perez (Douglas Henshall) var där.

Out Skerries
Baltasound, Unst
Unst Fest
Gott om får och hästar på öarna
Muckle Flugga

Längst i norr finns Storbritanniens nordligaste fyr på Muckle Flugga. På ön häckar kolonier av havssulor.

Frankie’s Fish & Chips

Storbritanniens nordligaste fish & chips-restaurang ligger i Brae på Mainland. Restaurangen hade fått utmärkelsen som Storbritanniens bästa fich & chips-restaurang tre gånger, senast år 2015.

Fair Isle

Drygt 20 M söder om Mainland, halvvägs till Orknyöarna, ligger Fair Isle. På ön bor endast ett 60-tal personer. Här finns ett fågelobservatorium.

Shetlandsöarna