Svinningeudd – vändpunkten

På svaj utanför badplatsen på Svinningeudd.

Nu har vi kommit halvvägs på vår segling denna säsong. Till Svinninge strax norr om Vaxholm. Här bor Maria, Johan, Ines och Sigge. Vi träffade dem och Cecilia och Clara på badstranden. Riktigt varmt både i luften och vattnet. Kvällen avslutades med grillning vid den fasta grillplatsen på stranden. Det råder eldningsförbud, men grilla på iordningställda grillplatser är undantagna.

Sist vi var här med båten var midsommaren 2017. Då var det inte vändpunkten utan det året fortsatte vi längs kusten till Haparanda och tillbaka hela svenska kusten till Koster. Läs mer om det här…

Men innan vi kom hit till Svinninge låg vi i Karlsuddsviken strax söder om Vaxholm. Där ligger många flotta hus. I ett av dem bor Ingemar Stenmark. (Inte det på bilden).

Flott hus med egen hiss i berget ned till sin hamn.

Från Karlsuddsviken hade vi gångavstånd till Bogesunds slott. Där fick vi privat visning av Maria som börjat jobba med turism i Vaxholm.

Guiden Maria Carlsson

Det var Per Brahe som lät bygga slottet på 1600-talet. En senare ägare byggde till med bland annat fyra torn på slottet. De syns när man seglar ut från Stockholm mot Vaxholm. Staten löste in slottet på mitten av 1900-talet, så nu är det Statens fastighetsverk som förvaltar slottet.

Bogesunds slott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.